Preguntes freqüentsQuè és un futon?
És un matalàs de cotó, fet a mà, originari del Japó. Avui en dia el seu ús s'ha estès arreu del món i és apreciat com a base de descans pràctica i saludable.
Quines avantatges té el futon?
Està fet a mà de forma artesanal amb cotó, una fibra 100 % natural que és respectuosa amb la nostra pell, no produeix al•lèrgies, és tèrmica (fresca a l'estiu i càlida a l'hivern) i permet una transpiració òptima.
Es pot col•locar un futon sobre qualsevol somier?
Al seu lloc d'origen, el Japó, el futon s'estén damunt del tatami, el terra tradicional, que és una superfície natural feta amb palla d'arròs (igusa). Aquesta combinació és òptima, ja que ambdós elements són fets de productes naturals i, a més, les característiques del tatami permeten una bona transpiració del futon. Si no s'empra tatami, una altra opció és posar-lo damunt d'un somier de làmines de fusta massissa. El futon no es pot col•locar a sobre d'un somier de molles ni d'una superfície compacta que no permeti la circulació d'aire.
Quin manteniment necessita el futon?
Amb el pas del temps, el gruix d'un futon elaborat amb cotó 100% disminueix inevitablement. Per evitar que s'atapeeixi excessivament, es recomana moure'l amb freqüència, plegar-lo i donar-li el tomb cada setmana, a fi que l'aire entri a les capes de cotó i el futon s'amolli i es mantingui confortable.
Quant de temps dura un futon?
La mitjana de vida de qualsevol matalàs de qualitat sol ser d'uns 10 anys. Després d'aquest període de temps, es recomana renovar-lo. El futon pot durar 10 anys però inevitablement anirà perdent gruix i, a mesura que passi el temps, s'endurirà. Moure'l amb freqüència, airejar-lo, doblegar-lo i evitar que absorbeixi humitat ajuda a allargar la vida del futon. La combinació del cotó amb el làtex fa possible una vida útil més llarga sense necessitat de tant de manteniment.
Quan el meu futon es queda molt dur, es pot dur al vostre taller i refer-lo?
No. Els matalassos antics de l'àvia es podien refer i farcir periòdicament, però el futon està confeccionat per mitjà d'un altre procés i no es pot refer. A més, el cost de manipulació d'un futon usat, més la substitució de la fibra de cotó de l'interior, puja tant o més que la confecció d'un de nou.
Què és el futon-làtex?
És la versió occidental del futon japonès clàssic. És molt més gruixut i pesat que el futon original i al mig hi té una capa de làtex natural gruixuda (entre 5 i 10 cm) recoberta per sobre i per sota de capes de cotó. Actualment, aquesta combinació és la més popular als establiments de futon d'Occident, ja que manté les qualitats essencials pròpies del futon (fibres naturals, fets a mà) i la capa interna de làtex evita que el futon s'endureixi amb el temps, sense que calgui moure'l amb tanta freqüència. Els futons es fan a mida per tal que el client pugui escollir la combinació de làtex-cotó que desitgi.
Què és el làtex natural?
A diferencia del làtex industrial, fabricat principalment amb materials sintètics, el làtex natural procedeix gairebé íntegrament de la resina de l'arbre del cautxú (hevea brasiliensis). La quantitat de resina natural d'aquest arbre emprada en la elaboració del matalàs en determina la seva qualitat natural. Un matalàs amb entre un 80 % i un 95 % de resina natural d'arbre de cautxú es considera làtex natural. La qualitat natural dels nostres matalassos de làtex està certificada per l'agencia alemanya de control Eco.
Es pot col•locar un futon-làtex damunt d'un tatami?
A l'igual del futon tradicional de cotó, la versió actual del futon-làtex pot anar a sobre del tatami o d'un somier de làmines de fusta sòlides (no flexibles).
Què és un tatami?
És el terra modular típicament japonès, fabricat amb canya d'arròs premsada (igusa). Més informació a http://es.wikipedia.org/wiki/Tatami
Quin manteniment necessita el tatami?
Els dos consells principals per al manteniment d'aquest producte són caminar-hi sempre sense sabates i evitar que es mulli. Per tal de netejar-lo, el més pràctic és passar-hi l'aspirador o escombrar-lo amb un escombra d'ús només per al tatami. Si es taca accidentalment podem netejar la superfície amb un drap humit amb una mica de sabó neutre, però evitant sempre l'excés d'aigua. Quan és nou, la superfície de palla del tatami és de color verd i desprèn una olor característica de palla fresca. Amb el pas del temps (sobretot si li toca la llum i el sol), la superfície del tatami s'asseca, queda del típic color palla i l'olor se'n va. A vegades, si el tatami està tapat sempre amb un matalàs, el procés és desigual i la part a sota del matalàs no s'asseca i queda més verda com el tatami nou i les parts laterals s'assequen i assoleixen abans el color groc. Per tal d'evitar-ho, podem canviar els tatamis de lloc de tant en tant, i així l'indret que quedava cobert també s'anirà assecant. No obstant, el procés d'assecat desigual és un mer inconvenient estètic i no afecta en absolut el funcionament normal del tatami ni les seves qualitats.
Pot haver-hi insectes a l'interior del tatami?
Hi ha fòrums a Internet on hi apareixen comentaris d'usuaris que han tingut problemes d'insectes al tatami. És molt important adquirir aquest producte en un comerç especialitzat que ofereixi garanties. Com tots els productes, el tatami pot ser de diverses qualitats, preus, procedències (principalment de la zona d'Àsia) i durabilitat. Els nostres tatamis tenen garantia total, els adquirim des de fa més de 20 anys al nostre proveïdor de Taiwan, que exporta aquest producte al mercat japonès, europeu i nord-americà. Un dels requisits previs a l'exportació del tatami és un estricte control de qualitat, amb una atenció especial a l'eliminació de qualsevol insecte. Com que es tracta d'un producte 100% natural, òbviament no es pot tractar amb un insecticida tòxic. L'eliminació de possibles insectes es duu a terme per mitjà d'un procés tèrmic. La palla emprada per a la fabricació del tatami se sotmet durant 8 hores a temperatures molt elevades (a gairebé 100°C) dins d'una càmera hermètica. El mateix procés es repeteix quan el tatami ja està fabricat i embalat en cartró, per tal de garantir que al moment d'introduir-lo al contenidor amb què s'exportarà des de Taiwan, el producte estigui totalment sanejat i lliure de plagues. Al nostre magatzem, el tatami es guarda en una zona neta, seca i ben ventilada amb el seu embalall de cartró original. Es important que, un cop instal•lat a casa, es mantinguin les mateixes condicions de bona ventilació i neteja. La humitat excessiva o la manca de ventilació poden ser una causa per a la presencia d'insectes al tatami.
Quines mides de tatami hi ha?
La mida estàndard del tatami japonès és de 90 x 180 cm. A més d'aquesta mida original, també tenim tatamis adaptats a la llargada del llit occidental (200 cm) i amb tres mides d'amplada: 76, 80 i 90 cm. Els nostres tatamis tenen 5,5 cm de gruix.
El tatami es pot col•locar directament al terra?
Sí, es pot posar directament al terra, ja que els 5,5 cm de gruix ja fan d'aïllant i permeten que el matalàs transpiri. Podem elevar una mica el tatami posant-lo a sobre d'una estructura de fusta massissa, que permeti més circulació d'aire (i més transpiració per al nostre matalàs) i una atractiva disposició estètica. Aquestes estructures s'anomenen tarimes tatami. Són molt robustes, s'eleven entre 10 i 20 cm del terra i inclouen un somier de làmines de fusta sòlida on es col•loca el tatami, i un marc massís al voltant que li dóna un acabat sobri i elegant. Es fabriquen en diverses mides i dissenys per encaixar-hi un, dos o tres tatamis.
Damunt d'un tatami, s'hi pot posar qualsevol altre matalàs que no sigui un futon?
En principi, la fermesa i les qualitats de bona transpiració pròpies del tatami són adients per a qualsevol tipus de matalàs. Segons la nostra experiència, a més del futon clàssic o el futon-làtex, els de llana o qualsevol altra fibra natural (fibra de coco, crinera de cavall, kapok...) també funcionen bé damunt del tatami. Darrerament, sabem que hi ha clients que hi han posat matalassos de fibres sintètiques (viscoelàstica, tempur) però no en aquest cas no en tenim gaire experiència.
Els preus inclouen IVA?
Sí, els preus publicats inclouen el 18 % d'IVA.
Els preus inclouen el transport?
Els nostres preus inclouen el transport gratuït a qualsevol lloc de la península a partir d'una compra de 600 €. A l'àrea metropolitana de Barcelona, a més del transport, també oferim el muntatge gratuït.
Els preus dels llits i els tatamis inclouen el matalàs?
Els preus dels llits són només per la base del llit i no inclouen el matalàs. Els preus de les tarimes tatami inclouen els tatami i la tarima de fusta, però no el futon. Els preus dels sofàs llit convertibles SÍ que inclouen, a més del moble, el futon i una funda de protecció per a aquest.
Quina garantia tenen els productes?
La factura de compra del producte ofereix una garantia total per un període de dos anys. Qualsevol llit, tatami o complement que sigui defectuós es canvia per un de nou sense cap recàrrec durant dos anys des de la data de compra. Pel que fa als matalassos, cal tenir en compte les característiques pròpies del producte "futon de cotó". La seva pèrdua progressiva de gruix es considera normal i no respon a cap defecte de fabricació.